Sådan laver du den bedste kop kaffe – på din kaffeautomat
Der er mange faktorer, der spiller ind på smagen af din kaffe. Hos Kaffemøllen A/S guider vi dig i, hvordan du laver den bedste kop kaffe på din kaffeautomat.
Hovedreglen er, at kaffen og kaffeautomaten skal være tilpasset og tilsmagt hinanden. Hvis du vælger den rigtige kaffe til den rigtige kaffeautomat, har du et godt udgangspunkt for den gode kop kaffe. Hvis du derimod har valgt en kaffe, der ikke passer til netop din kaffeautomat, er du på en mission, du ikke vil lykkes med.
At lave den perfekte kop kaffe kan altså være en videnskab. Dog er der en række simple faktorer, som spiller en afgørende rolle for smagen, og som du nemt kan skrue på.
Valg af kaffe
Det er selvsagt, at dit valg af kaffe er af afgørende betydning for smagen. Og så alligevel. I dag findes der (stort set) ikke dårlig kaffe. Valget af kaffe bliver derfor en smagssag. Det handler altså om at finde netop den kaffe, du bedst kan lide.
Her spiller ristning og blanding en rolle. Er du til lys, medium eller mørk ristning? Robusta-blanding, Arabica-blanding eller ren Arabica? Det er forskelligt fra person til person. Du må altså prøve dig frem.
Læs også: Kafferisning: Hvad betyder lys, medium eller mørk?
Dosering af kaffe
Også dosering og formaling er vigtig for smagen. Her skal du igen følge dine smagsløg. Nogle kan lide en stærk kop kaffe, mens andre foretrækker en mildere smag. Her er kaffemængde – altså doseringen – og formaling afgørende.
Måske giver det sig selv, at jo mere kaffe, desto mere smag. Men er du også opmærksom på, at jo finere din kaffebønne er malet, desto mere smag, bitterhed og syre trænger ud i kaffen.
Hos Kaffemøllen A/S hjælper vi altid vores kunder med at tilsmage kaffen. Vi anbefaler, at virksomheden udvælger fire-fem medarbejdere til at forsmage kaffen. Vi justerer dosering og formaling til alle er tilfredse med smagen. Vi mener, at alle har ret til en god kop kaffe.
Temperatur
Den optimale vandtemperatur til kaffebrygning er 92°-96°. Det er ved denne temperatur, at de rigtige smagsnuancer bliver trukket ud af kaffen i den rigtige mængde. Temperaturer over 100° hiver for eksempel for meget bitterhed og syre ud, hvorimod temperaturer under 90° kan resultere i en flad smag.
Temperaturen, når du drikker kaffen, kan også have meget at sige. Kaffen skal nemlig helst drikkes varm, lige efter den er færdigbrygget. Hos Kaffemøllen A/S anbefaler vi derfor altid vores kunder at vælge små kaffekopper. Hellere drikke to små – men gode kopper – frem for én stor, der får lov til at stå og blive halvkold.
Vandkvalitet
Hvis du lider af klor- eller okkersmagende drikkevand, vil det også påvirke smagen af din kaffe. Heldigvis findes der en række løsninger, der kan komme klor- eller okkersmag til livs. Her kan nævnes kalkfilter med indbygget kulfilter eller rene kulfiltre.
Generelt er vandkvaliteten herhjemme ganske fin, og du kan i langt de fleste tilfælde brygge en god kop kaffe direkte af vandet fra din vandhane.
Service og rengøring
Rengøring og service er alfa og omega. Snavs og gamle kafferester kan hurtigt få din kaffe til at smage surt. Det er derfor vigtigt, at din kaffeautomat bliver rengjort ofte. Og hvad er ofte, tænker du nok? Det afhænger af brugen af kaffeautomaten. En kaffeautomat, der brygger 100 kopper om dagen, skal selvsagt rengøres oftere, end en kaffeautomat der brygger 10 kopper om dagen.
Som tommelfingerregel anbefaler vi, at man kigger ind i kaffeautomaten mindst én gang om ugen. På den måde kan man sikre, at snavs og kafferester ikke hober sig op.
Har du ikke tid til at kigge kontinuerligt ind i din kaffeautomat i en travl hverdag? Bare rolig. Kaffemøllen A/S tilbyder skræddersyede service- og rengøringsaftaler. Med en sådan aftale bliver service udført hvert halve eller hvert hele år, ligesom rengøring bliver gjort én gang om ugen, to gange om måneden eller én gang om måneden. Det afhænger af dit forbrug og behov.