Kafferistning: Hvad betyder lys, medium eller mørk? [GUIDE 2020] | Kaffemøllen A/S

Kafferistning: Hvad betyder lys, medium og mørk?

Du er med garanti stødt på begreberne; lysristet, mediumristet og mørkristet. Men hvad gemmer sig bag begreberne, og hvilken betydning har de for smagen af din kaffe? Få svaret her.

Kafferistning er en proces, hvor man ved hjælp af varme fremmer kaffebønnens smag og aroma.

Kafferistning er en kunstart, og der findes ikke en one size fits all. Alle bønner er forskellige og smagen kan svinge fra land til land, fra sæson til sæson og fra år til år. Alt dette skal man tage højde for inden og under ristningen. Det kan være sekunder, der adskiller en perfekt ristet bønne og en overristet, ødelagt bønne. Alligevel skal kafferisteren sørge for, at kaffen smager ens hver gang. Det kræver en stor portion viden om råvarerne og processen og erfaring er nødvendig.

Man bruger ofte farven på de færdigristede bønner til at beskrive og adskille de forskellige ristninger – heraf begreberne lys, medium og mørk. De tre ristninger gemmer på deres helt egne karakteristika og smagsforskelle.

 

Lysristet

Det kommer næppe som en overraskelse, når jeg nu fortæller dig, at lysristede kaffebønner har en let lysebrun farve. Farven er et resultat af en let ristning, hvor kaffebønnerne kun kortvarigt er blevet opvarmet.

Den lette ristning giver kaffen en mild, men syrlig, smag. Kombinationen af den milde smag og det høje syreindhold gør, at denne roast i dag ikke anvendes særligt ofte.

 

Mediumristet

Kaffebønner, der er mediumristet, ristes i længere tid end lysristede. Det giver bønnerne en mørkere farve, lavere syre og flere aromaer. Resultatet er en fyldigere, mere balanceret smag med let syre og bitterhed. Det gør mediumrist til den fortrukne roast herhjemme.

 

Mørkristet

En mørk ristning giver en mørkebrun – nærmest sort – farve. Farven er et resultat af en lang varmepåvirkning. Her er kaffebønnens naturlige syre næsten forsvundet. Derimod bliver syren erstattet af bitre smagsnuancer og aromaer. Det giver en bitter, rig og kraftig kaffeoplevelse.

Den kraftige smag gør mørkristning velegnet til espresso, og derfor er denne roast italienernes foretrukne.

Kontakt os

Torben Wibling

Partner, daglig leder

Mobil: 4028 3675

Mail: torben@kaffemoellen.dk

LinkedIn-profil

Se profil

Udvalgte produkter

Kaffemøllens Økologisk Hele Bønner 1000 gr.

Kaffemøllens Økologisk Hele Bønner 1000 gr.

Vis produkt
Kaffemøllens Royal Hele Bønner 1000 gr.

Kaffemøllens Royal Hele Bønner 1000 gr.

Vis produkt
Kaffemøllens Speciel Hele Bønner 1000 gr.

Kaffemøllens Speciel Hele Bønner 1000 gr.

Vis produkt
  • Vil du vide mere?

    Vil du gerne høre mere om vores skræddersyede kaffeløsninger? Vi står altid klar til at rådgive dig.

    Kontakt os i dag
  • Produkter

     .

    Kaffemøllen leverer kaffeautomater til erhverv. Få skræddersyet kaffeløsning til din virksomhed.

    Kaffeautomater

    Se vores store udvalg af kaffeautomater til alle erhverv, store som små.

     .

    Kaffemøllen leverer kaffemaskiner til erhverv. Få skræddersyet kaffeløsning til til virksomhed.

    Kaffemaskiner

    Moderne kaffemaskiner til alle slags erhverv. Stort udvalg.

     .

    Kaffemøllen leverer vandkølere til erhverv. Få skræddersyet kaffeløsning til din virksomhed.

    Vandkølere

    Varieret udvalg af vandkølere til erhverv. Vælg mellem flere modeller.

     .

    Kaffemøllen leverer slikautomater til erhverv. Få skræddersyet kaffeløsning til din virksomhed.

    Slikautomater

    Find den perfekte slikautomat til dig eller din virksomhed.

     .

    Kaffemøllen leverer kaffe og te til erhverv. Få skræddersyet kaffeløsning til din virksomhed.

    Kaffe & Te

    Bredt udvalg af kaffe og te til erhverv. Levering direkte til din virksomhed.