Bryggemetoder: Sådan kan du brygge din kaffe
Filter. Espresso. Instant. Der findes mange forskellige måder, hvorpå du kan brygge din kaffe. Der er ikke nogen, der er finere eller bedre end andre. Hvilken bryggemetoder, der er den rigtige for dig, afhænger derfor af smag og temperament.
Bryggemetoden har stor betydning for din kaffes smag og karakter. Det skyldes, at bryggemetoden er en af de afgørende faktorer for, hvordan vandet trænger ind i kaffen og trækker smagen med ud.
Kaffe brygges på et utal af måder med forskelligt udstyr. Der er ikke én metoder, der er bedre end andre, og derfor er det et spørgsmål om smag og temperament, når du skal vælge din foretrukne bryggemetode. Metoderne adskiller sig nemlig ikke alene på smagen, men også på mængden af udstyr og tiden det tager at brygge en kop kaffe.
De mest udbredte bryggemetoder herhjemme er filterkaffe, espressokaffe, stempelkaffe og instant kaffe. Her på siden kan du læse mere om netop disse.
Filterkaffe
Filterkaffen er danskernes foretrukne. Her brygges kaffen på en automatisk kaffemaskine, der på en og samme tid kan holde kaffen varm i kolben. Langt de fleste danske hjem har en kaffemaskine stående, og derfor er vi herhjemme yderst fortrolige med denne metode. Vandet opvarmes til 92°-96°, hvorefter det løber gennem kaffen i et filter, der opsamler kaffegrumset.
Til filterkaffe anbefales fin- eller mellemmalede kaffebønner. Jo finere, desto længere tid tager det for vandet at løbe gennem kaffen. Jo længere tid, desto stærkere bliver kaffen i sidste ende.
Se vores udvalg af kaffemaskiner.
Espressokaffe
Espressokaffen er italienernes foretrukne. Herhjemme er det et fåtal, der drikker espresso sort. Alligevel ses espressomaskinen i flere og flere hjem, ligesom langt de fleste af os har stiftet bekendtskab med espressoen – måske uden at vide det. Espressokaffe danner nemlig fundament for mange af de kaffedrikke, vi drikker i dag – herunder caffe latte og cappuccino.
Læs også: Kaffetyper: Hvad er caffe latte, cappuccino og americano?
Kaffemøllens kaffeautomater brygger derfor også kaffe på espressoprincippet. Vandet opvarmes til 92°-96°, og presset herefter gennem kaffen. Til espresso anvendes finmalede kaffebønner. Heraf kommer en stærke, bitre smag.
Se vores udvalg af kaffeautomater her.
Stempelkandekaffe
Stempelkandekaffe ses sjældnere og sjældnere ude hos virksomheder. Det skyldes, at der følger en del rengøring med denne bryggemetode. Dog er stempelkanden fortsat fast inventar i de danske hjem. Kaffen brygges ved at hælde grovmalede kaffebønner og opvarmet vand på kanden. Når blandingen har trukket et par minutter, presses kaffegrumset fra, og kaffen er klar til servering.
Modsat de øvrige bryggemetoder anvendes grovmalede kaffebønner til stempelkandekaffe. Finmalet kaffe risikerer nemlig at sive igennem stempelkanden filter, og det kan give en uønsket grumset kaffe.
Instant kaffe
Instant kaffe. Pulverkaffe. Frysetørret kaffe. Kært barn har mange navne. Danskerne har for længst taget instant kaffen til sig, og det er der god grund til. Instant kaffe er uden sammenligning den nemmeste og hurtigste bryggemetode, og det passer godt ind i den travle hverdag, de fleste af os lever i dag.
Kaffen brygges ved at blande det frysetørrede kaffegranulat med opvarmet vand. Herefter røres rundt i blandingen, og på kort tid har du en drikkeklar kop kaffe. Heraf navnet instant.
Se vores udvalg af instant kaffe.