Kafferistning: Hvad betyder lys, medium og mørk?
Du er med garanti stødt på begreberne; lysristet, mediumristet og mørkristet. Men hvad gemmer sig bag begreberne, og hvilken betydning har de for smagen af din kaffe? Få svaret her.
Kafferistning er en proces, hvor man ved hjælp af varme fremmer kaffebønnens smag og aroma.
Kafferistning er en kunstart, og der findes ikke en one size fits all. Alle bønner er forskellige og smagen kan svinge fra land til land, fra sæson til sæson og fra år til år. Alt dette skal man tage højde for inden og under ristningen. Det kan være sekunder, der adskiller en perfekt ristet bønne og en overristet, ødelagt bønne. Alligevel skal kafferisteren sørge for, at kaffen smager ens hver gang. Det kræver en stor portion viden om råvarerne og processen og erfaring er nødvendig.
Man bruger ofte farven på de færdigristede bønner til at beskrive og adskille de forskellige ristninger – heraf begreberne lys, medium og mørk. De tre ristninger gemmer på deres helt egne karakteristika og smagsforskelle.
Lysristet
Det kommer næppe som en overraskelse, når jeg nu fortæller dig, at lysristede kaffebønner har en let lysebrun farve. Farven er et resultat af en let ristning, hvor kaffebønnerne kun kortvarigt er blevet opvarmet.
Den lette ristning giver kaffen en mild, men syrlig, smag. Kombinationen af den milde smag og det høje syreindhold gør, at denne roast i dag ikke anvendes særligt ofte.
Mediumristet
Kaffebønner, der er mediumristet, ristes i længere tid end lysristede. Det giver bønnerne en mørkere farve, lavere syre og flere aromaer. Resultatet er en fyldigere, mere balanceret smag med let syre og bitterhed. Det gør mediumrist til den fortrukne roast herhjemme.
Mørkristet
En mørk ristning giver en mørkebrun – nærmest sort – farve. Farven er et resultat af en lang varmepåvirkning. Her er kaffebønnens naturlige syre næsten forsvundet. Derimod bliver syren erstattet af bitre smagsnuancer og aromaer. Det giver en bitter, rig og kraftig kaffeoplevelse.
Den kraftige smag gør mørkristning velegnet til espresso, og derfor er denne roast italienernes foretrukne.